Bionikus jövőkép

Bionikus szem a látás helyreállításához Bionikus látás

Infravörös spektrumban lát a jövő bionikus szeme - Jelenből a Jövőbe Mi a bionikus látás, "Mikor nyomtatsz már nekem egy rendes szemet?

bionikus jövőkép helyreállítsa teljesen a látást

A kutatók szerint, ha elkészül, hozzájárulhat az emberi mi a bionikus látás fejlesztéséhez, és jobb látóeszközt szemészet mindenki számára majd a robotoknak is.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a bionikus szem tulajdonképpen egy háromdimenziós mesterséges retina, amelyet nagyon sűrűn bionikus jövőkép, rendkívül fényérzékeny nanocsövek alkotnak. A kutatók hajlított alumínium-oxid membránt használtak, valamint perovszkitot, ami egy magas fényérzékenységű anyag, a napelemek gyártásához is használják.

A perovszkitból készült szenzorok gyűjtik össze az információt, amely aztán az agykéregben megtalálható jeltovábbító szálakat utánzó vezetékek viszik egy számítógépig, ahol a jeleket feldolgozzák.

bionikus jövőkép melyik napszakban jobb a látása

Illusztráció: Getty Images A szenzorok annyira érzékenyek, hogy túlszárnyalják az emberi szem fényérzékelését, és nanométeres hullámokat is fel tudnak fogni — ez nagyjából a látható fény és az infravörös sugárzás közötti határ.

Ez azt jelenti, hogy még a sötétben is bionikus jövőkép információt felfogni és feldolgozni, így rossz fényviszonyok között sokkal jobban teljesít, mint az emberi szem.

bionikus jövőkép a látási gyógyszerek helyreállítása

A kutatók szerint a mesterséges szem gyorsabban is dolgozza fel a beérkező jeleket, ez pedig azzal jár, hogy a fényváltozásokra is gyorsabban reagál, előbb hozzájuk szokik, mint az emberi szem. A bionikus szem minden négyzetcentiméterére nagyjából millió szenzor fér el, az emberi retinában körülbelül 10 millió sejt található.

Bár a technológián még dolgozni kell, a kutatók szerint az is elképzelhető, hogy a bionikus szem messzebbre fog ellátni, és kisebb objektumokat is élesebben lát majd az emberi látószervhez képest.

bionikus jövőkép a látás 0,5-tel csökkent

Ez azt jelentheti, hogy az ilyen protézissel rendelkezők jobban látnak majd, mint azok, akik a saját szemüket használják. Nagy Nikoletta korábbi cikkei.

bionikus jövőkép mi erősíti a látását

Olvassa el is