Látási technikák

Szolgáltatások – Ki-Látás Közhasznú Alapítvány

Szolgáltatások Elemi rehabilitációs szolgáltatások látássérültek részére A korábbi évek rehabilitációban szerzett eredményes tapasztalatai alapján várjuk azon látássérültek jelentkezését, akik látássérülésük folytán életvezetési problémáik megoldásában keresnek segítséget. Önálló leszek Funkcionális látásvizsgálat Azon klienseink számára, akiknek van hasznosítható látása, látásrehabilitációs szolgáltatást nyújtunk. Ennek két területe van, a funkcionális látásvizsgálat és a látástréning.

Optikai segédeszközök: különböző típusú és törőerejű nagyítók, fényvédő filteres szemüvegek és távcsövek. Elektronikus segédeszközök: különböző típusú olvasó televíziók és videolupék.

látási technikák a könnyek elrontják a látást vagy sem

Látástréning A különböző látási funkciók fejlesztése, a megváltozott észlelési körülményekhez és a különböző környezeti feltételekhez való alkalmazkodás kialakítása; adaptációs technikák, optikai és elektronikus segédeszközök használatának megtanítása különböző látási technikák tevékenységekhez. A látás fejlesztése elsődlegesen az olvasási készség kialakítása, megtartása, visszaszerzése valamint a tájékozódás-közlekedésben való használata érdekében.

Tájékozódás- és látási technikák A közlekedés és tájékozódás tanítása során klienseinket megismertetjük azokkal a technikákkal, amik a biztonságos és önálló haladáshoz szükségesek. Védőtartásokkal, látóvezető kísérési technikákkal, a különböző bottechnikákkal. Az addigi ismereteire építve kialakítjuk a tájékozódás fogalomrendszerét, amely segítségével gyorsan és hatékonyan orientálódik környezetében. A technikák elsajátítása után a számukra informatív támpontok felhasználásával egyre nehezedő helyszíneken közlekedve alkalmassá válnak arra, hogy eljussanak A pontból B pontba, ehhez kiválasszák és felhasználják a megfelelő eszközöket, útvonalakat, eltérülés esetén korrigáljanak.

Képesek legyenek segítséget kérni, elutasítani. Önállóan közlekedő látássérültek esetén új útvonalak tanítását végezzük.

A látás ugyan nem korrigálható lencsék vagy műtét nélkül, néhány alapvető módszerrel önállóan is javíthatjuk látásunkat és szemeink egészségi állapotát.

Vakvezető kutyát igénylő látássérülteket a tájékozódás és alapvető közlekedési technikák megismertetésével felkészítünk az önálló kutyás közlekedésre, a kutyakiképző szervezetekkel együttműködésben segítjük a kutyával való összehangolódást az átadás folyamatában, a helyi viszonyoknak megfelelő tájékozódás kialakítását valamint konkrét útvonalak megismerését.

Hosszabb ideje kutyával közlekedőket igény esetén új útvonalakkal ismertetünk meg. Mindennapos tevékenységek újratanítása A csökkent vagy elvesztett látás nem zárja ki látási technikák önellátást, a háztartás vezetésének képességét.

  • Szemtorna gyakorlatok • grafixa.hu
  • Szolgáltatások – Ki-Látás Közhasznú Alapítvány
  • Alternatív technikák - látásjavítás | Alternatív gyógymódok gyűjteménye | Megoldáskapu
  • Javítsa látását | Szemgyakorlatok | CooperVision®
  • Helyes látási technikák Motorozási technikák,
  • Helyes látási technikák - grafixa.hu
  • Szemtorna gyakorlatok Látásjavítás szemtornával A minden nap elvégzett pár perces szemtorna csodákra képes.

A szolgáltatásunkban olyan kompenzációs technikák, módszerek, speciális és adaptált eszközök megismertetését kínáljuk fel, ami a megváltozott élethelyzetben lehetővé teszi a sikeres önálló életvezetést étkezéssel kapcsolatos tevékenységekben, személyes higiéniában, szortírozásban, mosásban, vasalásban, teregetésben, takarításban, varrásban, pénz és pénzkezelésben, életvitelt segítő eszközök kezelésében, gyógyszerkezelésben, rendszerezésben, hobbyban, Tv, rádió, telefon, használatában.

Célunk, hogy klienseink életüket tartalmasan, valamint más emberektől való lehető legnagyobb függetlenségben éljék.

Alternatív technikák - látásjavítás

Rendelkezésünkre áll minden eszköz, amely egy jól felszerelt háztartásban megtalálható. Ezen felül speciális beszélő, tapintható jelekkel ellátott használati tárgyak kipróbálására nyílik lehetőség.

Kommunikációs és számítástechnikai eszközök használatának tanítása Köszönhetően napjaink rohamosan fejlődő technikai lehetőségeinek, egyre több minőségi segédeszköz és lehetőség áll a rehabilitáció előtt állók számára. Az egyik ilyen segítség az informatikában rejlik.

Olyan megoldások sora érhető el napjainkban, amelyek segítségével mind a gyengénlátók, mind pedig a vakok számára egyre akadálymentesebben biztosítható az információhoz való hozzájutás.

látási technikák típusú világkép

Az elektronikus úton történő információszerzés számítástechnikai eszközök használatával valósul meg. A kommunikációt és az információszerzést a számítógép mellett egyre inkább lehetővé teszik az úgynevezett okostelefonok is, alapítványunk ezen eszközök használatához is képes hathatós segítséget nyújtani.

A számítógéppel és az említett eszközökkel való részletes megismerkedést egyéni, mindenki számára személyre szabott keretek között kívánjuk biztosítani. Életvitelt segítő eszközök használatának tanítása A látássérültek számára lehetőség nyílik speciálisan kialakított, módosított eszközök használatára, amelyek segítik őket abban, hogy közelíteni tudjanak a sérülés bekövetkezése előtti életvitelükhöz, csökkentsék hátrányaikat. Ezeknek az eszközöknek a megismertetése, használatuk megtanítása szintén az elemi rehabilitáció feladata.

JM70 - Az Eredeti \ az otthon látásának javítása

Célunk, hogy az itt megszerzett tudásával önállóan kommunikáljon, saját magának bármit fel tudjon írni. A bio-pszicho-szociális szemlélet értelmében fontosnak tartjuk a különböző — rehabilitációban részt vevő — szakemberek szoros együttműködését, adott esetben a látássérültek családjával való együttműködést.

Kiemelten fontosnak tartjuk az önismeret fejlesztését, az önértékelési problémák kiküszöbölését, az önállóság növelését, az életvezetési nehézségek leküzdését a konfliktus- és problémakezelés javítását, a kapcsolat-teremtési készség javításátmelyek lehetővé teszik a zökkenőmentes munkába állást is. Életük legtöbb területén változás áll be, korábbi szerepeiket, feladataikat — ideiglenesen vagy akár végérvényesen — nem tudják ellátni.

látási technikák hogyan nyújthatja a látását

Új stratégáikat kell kialakítaniuk, amelyekkel a megváltozott élethelyzetben is boldogulni tudnak, és legalább olyan életszínvonalon élhetnek tovább, mint a látássérülést megelőzően. Nagyon fontos, hogy a rehabilitációban résztvevő kliens megfelelő szociális háttérrel rendelkezzen, hiszen ha valaki napi megélhetési gondokkal küzd, vagy komoly családi válságban él, nem tud teljes erőbedobással dolgozni a rehabilitáció többi területén.

A szociális munkással történő együttműködés szemész szakmai álláshelyek fontos helyet foglal el a rehabilitáció folyamatában. Foglalkozási rehabilitáció Alapítványunk a Látássérült személyek foglalkozási rehabilitációja LFR elnevezésű munkaerő-piaci program sztenderdje alapján nyújtotta szolgáltatását és között.

A látás természetes javítása

A látási technikák továbbra is rendelkezésünkre állnak a szükséges feltételek, amennyiben támogatást nyerünk el rá. A szolgáltatás célja volt: Az elemi rehabilitációs szolgáltatások mellett működő foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások keretein belül az ügyfelekkel való személyes találkozás során az igények és lehetőségek tisztázásán túl klienseinket munkavállalással kapcsolatos tájékoztatásban és tanácsadásban részesítettük.

Feltérképezésre került klienseink pszicho-szociális környezete és igény esetén szociális munkás, illetve pszichológus szakemberek segítették elhárítani a munkába állást akadályozó tényezőket, együttműködve a foglalkozási rehabilitációs szakemberekkel. Az egyéni tanácsadások során a klienssel közösen kerültek meghatározásra a foglalkozási rehabilitáció látási technikák lépései.

Helyes látási technikák

A látási technikák hatékonysága, az ügyfelek komplex felkészítése miatt fontos az elemi és foglalkozási rehabilitáció szoros együttműködése.

Ezért újra gondoltuk e tevékenységünket, és ban innovatív szakmai programot dolgoztunk ki, egy a pályaorientáció módszertanára épülő szolgáltatást. Ennek keretében a pályaorientáció módszertanát ötvöztük a playback színházi technikával speciális célcsoportra, látássérült személyekre kidolgozva.

A megvalósítás során a résztvevők két csoportban, trénerek segítségével vettek részt a playback technika lépéseit követve, melyben a csoportzárás színházi előadás volt.

Elemi rehabilitációs szolgáltatások látássérültek részére

Video és kiadvány formájában rögzítettük a tapasztalatokat. A projekt végén rendezett záró konferencián pedig bemutattuk a módszertant, mely kiadvány formájában elérhető trénerek, pszichológusok, gyógypedagógusok számára is. Az elkészült kiadvány.

Olvassa el is