Látássérültek gondozása

Látássérültek gondozása - grafixa.hu

Története[ szerkesztés ] A vakok fejlesztése, rehabilitása Magyarországon évszázados gondolat. E szellemben látássérültek gondozása Vakok Állami Intézetét is, a korszellem azonban nem kedvezett a felnőttek önálló életre és munkára való felkészítésének.

Vakokról látóknak

A felnőttkorban megvakult emberek problémájának kezelésére elsőként ban dr. Göllesz Viktora Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola tanára tett hivatalos javaslatot az elemi rehabilitáció bevezetéséről. Göllesz, Ebben a korban már sok neves intézet végzett ilyen munkát, például a vietnámi háborúban megsérülteket gondozó és rehabilitáló chicagói Hines intézet.

Göllesz Viktor cikke után még két évet kellett arra várni, hogy megpróbálkozzanak a látássérült felnőttek rehabilitációjával.

  • A látás helyreállítása látás glaukóma esetén
  • Optacon: Az optacon név a hordozható olvasórendszert jelenti.

A munkát végül egy már tapasztalt gyógypedagógusra, Imreh Emíliára, és Csattos Márta tiflopedagógus hallgatóra bízták. Fáradságos munkával, szűkös lehetőségek között gyűjtötték a szakirodalmat, és tettek szakmai utakat. A kutatómunka nem volt mentes a félreértésektől. A két szakember például úgy gondolta, hogy Angolában bizonyára angolul beszélnek, ezért megtanultak angolul.

Vakokról látóknak

Csak a helyszínen derült ki, hogy a hivatalos nyelv a portugál. A gondjaikra bízott látássérültek sem beszélték az angol nyelvet, csak saját törzsi nyelvüket, de siketvakos módszerekkel sikerült megoldani a problémát, és megtanulni a nyelvüket.

Az elhelyezés időtartama: határozott vagy határozatlan időre szólhat. Ezen szakosított ellátások az alábbi telephelyeken működnek: Budapest, Hermina út Férőhelyek száma: 26 fő aktív korban, önellátó státusz esetén Budapest, Hungária krt. Az ellátás során az intézmény biztosítja az ellátást igénybevevők bentlakásos ellátását, napi gondozását, szükség esetén ápolását. A megnövekedett gondozási és ápolási feladatokhoz igazítottan fokozott ápolást nyújtó rész is kialakításra került, ahol 21 férőhely áll rendelkezésre.

Igen nehéz körülmények között, házi készítésű eszközökkel, mégis vígan folytatták munkájukat. Fél év múlva újabb három látássérült magyar állampolgár elemi rehabilitációját kezdték meg.

A fiatalok a rehabilitáció után munkába is álltak telefonalközpont-kezelőként. Csattos Márta ben írta szakdolgozatát, amiben bemutatja az elemi rehabilitáció kísérleti szakaszának eredményeit, és ami egyben az első magyar nyelvű szakirodalom-gyűjtemény a látássérültek elemi rehabilitációjáról.

  • A látásvesztés neurológiája
  • Hogyan segítsük a vak embereket a mindennapokban?

A szakdolgozat megjelenése után megtervezték és megszervezték a Vakok Elemi Rehabilitációs Központját. Az ő tervei szerint alakították ki a terápiás teret, rendezték be a szobákat.

Ő határozta meg a működés rendjét, vetette nyilvántartásba az integráltan, látássérültek gondozása önállóan működő szervezeti egységet, valamint indította el a hosszú fehér bot gyártását Magyarországon. Az első fehér botokat egy horgászbotokat gyártó vállalkozás készítette.

Látássérültek gondozása Szempontból masszázs

Ezután már gördülékenyen folyt a munka, és a legnagyobb nehézséget a rászorulók felkutatása jelentette. Ügyfeleiket főleg kórházlátogatások és levelezés útján kutatták fel.

látássérültek gondozása a látásvizsgálati asztal felszerelése

Az első hivatalos tanfolyam ban indult. A rendszeres elemi rehabilitációs munka két tiflopedagógus, egy mozgástréner, egy szociális szervező, egy félállású pszichológus, egy gyógytornász és két gondozó, köztük egy egészségügyi végzettségű munkatárs közös erőfeszítése révén indult meg. A szolgáltatások az igényekhez alkalmazkodva fejlődtek.

Hogyan segítsük a vak embert? Vak emberekkel folytatott beszélgetések során sokan nem mernek olyan szavakat használni mint például: Nézze! Figyeljen ide! Tudnia kell, hogy e szavakat nyugodtan alkalmazhatja, mikor vak emberrel beszélget, hiszen jelentésük a látássérült emberek számára ugyanaz, csak természetesen más érzékszervekre utal. Például: Láttam egy jó filmet!

A kezdeti bentlakásos képzési forma mellett megjelent az otthontanításos, végül az ambuláns ellátási forma is. A korai időben a rehabilitáció tizenkét hetes volt, és egyszerre csak nyolc fővel tudtak foglalkozni. A résztvevők látássérültek gondozása a mindennapos tevékenységeket, megismerték a gépírást és a Braille írás-olvasásta segédeszközök használatát, megismerték a szabadidő eltöltésének lehetőségeit.

A látássérülésről Látássérültek gondozása, Ápolást — gondozást nyújtó ellátás : Vakok Állami Intézete Az elhelyezés időtartama: határozott vagy határozatlan időre szólhat.

Ez a szervezet nyomon követte a rehabilitált személyeket, integrálta az újoncokat, segítette az utógondozást és látássérültek gondozása rászorulók felkutatását egyaránt. A pedagógiai módszerek fejlődésének szókségességét az intézmény akkori vezetése nem látta be, a fejlődés éveken át lassan, csak a munkatársak erejéből valósult meg.

A Szempont Alapítványt Az alapítvány sokoldalúan támogatta anyaszervezetét, majd ban levált róla, és megtörte rövidlátás alkohol monopóliumot.

látássérültek gondozása hogyan befolyásolja a magnézium a látást

A Szempont Alapítványnak nem volt ingatlana; anyagi lehetőségeihez mérten ambuláns és otthontanítási formában működött. Az elemi rehabilitáció új működési formája volt az ambuláns munka.

Így lesznek gyönyörűek a szobanövényeid szemműtét helyreállítja a látást

Ezt az újítást több új szolgáltatás bevezetése követte: szociális munkás telepítése a Szemészeti Klinikára, az Alapítvány és a Klinika együttműködési megállapodása lapján, a funkcionális látásvizsgálat és látásnevelés, a számítástechnikai tanácsadás és oktatás bevezetésével egészült ki. Módszerei holland és akárcsak a VERCS módszerei, az amerikai tapasztalatokra építettek, míg a Fehérbot Alapítvány tevékenysége kezdetben a német módszereket tükrözte.

Ezután sorra alakultak meg a regionális elemi rehabilitációs központok. A hajdúdorogi Fehér Bot Alapítvány látássérültek otthoni gondozását végzi, valamint értékes tapasztalatokra tett szert a látássérültek munkába állásának segítésében.

Tartalomjegyzék

Ezekre a tapasztalatokra építve kezdték meg elemi rehabilitációs szolgáltatásukat ambuláns formában ban. Rehabilitációs lehetőségek[ szerkesztés ] A statisztikai adatok szerint évente 4 — 6 ren vakulnak meg, ezért segítségre szorulnak.

Az önálló életre való felkészítésükre szolgáló szakmai tevékenységeket összefoglalóan elemi rehabilitációnak nevezzük. Speciális módszereket és technikákat tanítanak, hogy a felnőttként látássérültek újra képesek legyenek az önálló életre.

A szolgáltatók együttműködnek a kórházakban végzett egészségügyi rehabilitációt végző szakemberekkel, és megalapozzák a foglalkozási rehabilitációt.

látássérültek gondozása hogyan lehet megérteni a rövidlátást

Magyarországon óta a gyógypedagógusok és szociális munkások vállvetve igyekeznek szakértő segítséget nyújtanak abban, hogy a látássérültek ne szoruljanak hozzátartozóik segítségére, és a társadalomban is szerepet tudjanak vállalni.

Olvassa el is