Látásvizsgálati formák

Elemi rehabilitáció | Kreatív Formák Alapítvány

Honlaptérkép Funkcionális látásvizsgálat és látásfejlesztés A látás a vizuális információk feldolgozása, amelynek fő célja a tárgyak, jelek azonosítása illetve a cselekvések elsődleges vezérlése.

látásvizsgálati formák

A vizuális információ feldolgozása a szemben kezdődik, de addig, amíg egy éles, sokszínű, többféle alak-háttérrel bíró folyamatos képet észlelünk, igen hosszú és bonyolult utat tesznek meg a szemünkbe érkező vizuális ingerek. A képalkotásban a látóidegnek, számos agyi sejtcsoportnak, a tarkólebenyben található látókéregnek kiemelten fontos szerepe van, nem beszélve az ezekkel összhangban működő apró izomorsóknak, amelyek képesek megfelelő szögbe állítani a fejünket, és információkat nyújtani az elsődleges mozgásszabályozási központunknak vesztibuláris rendszer, kisagyamelyek segítenek a mélység- akadály- és távolságészlelésben.

látásvizsgálati formák

Mindebből következik, hogy a látás rendkívül összetett és számos funkció együttes működését igénylő folyamat. Működési probléma a vizuális információ haladási útjában bárhol előállhat.

Jelenlegi hely

Látásprobléma esetén gyakran megállnak az optikai rendszer felmérésénél kell-e szemüveg vagy sem? Azonban a "teljes képhez" meg kell figyelni a kétszemes működést, a térlátást, a szem-kéz koordinációt, az alap a látás zavarossá vált és mozgásállapotot, a látásvizsgálati formák képességeket, a lateralitást, a fényviszonyokhoz való alkalmazkodást, a képalkotási gyorsaságot, a fixációs és követő szemmozgásokat, a tekintetváltást, továbbá figyelembe kell venni a gyermek életkorát, személyiségét, habitusát és aktuális figyelmi szintjét is.

A funkcionális látásvizsgálat során megfigyeljük a gyermek praktikus élethelyzetekben megmutatkozó látásteljesítményét, valamint életkora és képességei adta lehetőségek szerint megvizsgáljuk vizuális funkcióit. Szemteke-rezgés: nystagmus : akarattól független, mm-es kilengésű, többnyire vízszintes de létezik függőleges és körkörös rángásszerű szemmozgás.

Milyen egy 21. századi optika szalon, szemvizsgálat? - Taupert Szemvizsgálat-TRENDMÁNIA

Kifáradáskor, erősebb koncentrációkor felerősödik. Idegrendszeri érintettséget jelez, lelki okai is lehetnek. Komplex, egyénre szabott szenzoros terápiával enyhe mértékben csökkenthető, folyamatos neurológia konzultáció mellett.

látásvizsgálati formák

Megfelelően adagolt mennyiségű és minőségű vizuális ingerekkel hatékonyan fejleszthető. Látási ügyetlenség: ocularis apraxia : a vizuális inger felvételi és feldolgozási folyamatában látásvizsgálati formák területek nem megfelelő összmunkájából adódó "ügyetlenebb" látás.

Bizonyos gyengébb látási alfunkciók pl.

Címlap » Megváltozott munkaképességű személyeknek » Elemi rehabilitáció Elemi rehabilitáció A látássérült személyeknek nyújtott szolgáltatási kör alapvető célja, hogy segítsük a személyes önállósághoz szükséges ismeretek, látásvizsgálati formák megszerzését, az életminőség javításához szükséges feltételek megteremtését. A különböző szakterületen speciális felkészültséggel rendelkező szakembereink személyre szabott tanácsadási alkalmak keretében lehetőséget biztosítanak az önellátáshoz szükséges készségek újratanulásához, a meglévő ismeretek fejlesztéséhez, valamint a rendelkezésre álló segédeszközök kipróbálásához. Funkcionális látásvizsgálat és látástréning A foglalkozások során célunk a még meglévő látás adta lehetőségek jobb kihasználását. Erre akkor lehet szükség, ha az ügyfél a vizsgálatok során rosszabb teljesítményt mutat, mint azt a szemészeti adatok és vélemények alapján elvárható lenne. Ezen kívül látástréning keretében kerül sor a javasolt optikai segédeszközök használatának megtanítására és gyakorlására.

Vizuális figyelmi zavar: nehézséget okoz a fixálás, követés, térészlelés, gyakori az esés-bukás, mellényúlás, gyors kifáradás. Igen összetett látásvizsgálati formák, amelynek gyakran lelki okai vannak, vagy általános szenzomotoros éretlenség része.

látásvizsgálati formák

Tervezett, egyénre szabott komplex tréninggel hatékonyan javítható. Színeket jól érzékel, de formákat nem, sajátos tekintetrögzítés és gyorsan kifáradó vizuális magatartás jellemzi. Gyermekszemész és neurológus szakemberek együttműködésével diagnosztizálható, egyéni, komplex vizuális terápiával a feldolgozást támogató és akadályozó tényezők feltárhatóak, és egyéni technikák kialakításával javítható.

látásvizsgálati formák

Olvassa el is