Növekvő rövidlátás. Egyre több a rövidlátó | Rövidlátás kezelése | Lézeres szemműtét

NORMÁL NÉZET

Mi az asztigmia?

növekvő rövidlátás

Az optometrista azt mondta, hogy Ön asztigmiás? Lehetséges, hogy egy családtagról van szó, vagy esetleg Ön tapasztalja az asztigmia tüneteit mint például homályos látás, fejfájás, a szem gyors elfáradásaamikor közeli és távoli tárgyakra néz?

Valószínűleg már rengetegszer hallotta ezt a kifejezést.

Honnan tudjuk, hogy rövidlátók vagyunk?

De mi is ez pontosan? Mivel a magyar nyelvben növekvő rövidlátás létezik érzékletes magyar megfelelő — fordítás — az ilyen típusú látásprobléma megnevezésére, így a továbbiakban is a görög eredetű asztigmia elnevezést használjuk. Hogyan lesz valaki asztigmiás? Az eltérő görbületű felszíneken áthaladó fénysugarak eltérő módon az erősebb görbületű, vagy domborúbb tengely irányában áthaladó sugarak előrébb, a gyengébb görbületű, vagy kevésbé domború tengely irányában áthaladó sugarak hátrébb egyesülnek gyűjtővonalakká.

Így a látott kép homályosan jelenik meg, és ez az oka a legygyakrabban említett tünetnek, a homályos látásnak távolra- és közelre nézéskor is.

Jelenlegi hely

Ellentétben a nem asztigmiás szemmel, ahol a látószervbe érkező fénysugarak egy pontban találkoznak képeződnek le. Az asztigmiás gyerekek és felnőttek nehezen olvassák el a szövegeket, továbbá nehezen látják a finom részleteket a közeli és a távoli tárgyakon.

növekvő rövidlátás

Az állapot pontos eredete nem ismert. Az örökletesség azonban egy nagyon fontos tényezőt jelent a kialakulásában.

növekvő rövidlátás

Ha homályos a látása, érdemes mielőbb látásvizsgálaton résztvenni, és családtagjainak is ezt javasolni. Mert elképzelhető, hogy szülei vagy más rokonai is hasonló, látással kapcsolatos problémáktól szenvednek. Az asztigmia minden esetben örökölt?

Nem, időnként a szemet ért trauma is kiválthatja. Létezik ezenkívül egy olyan rendellenesség, amelynek hatására a szaruhártya kúp alakúvá válik, ez a keratokónusz.

Hogyan lesz valaki asztigmiás?

Ez súlyosabb és folyamatosan változó — növekvő -asztigmiát okoz, növekvő rövidlátás speciális kontaktlencsével vagy műtéttel kezelhető, ám ez ritka eset. Akár kisebb fokú, akár nagyobb fokú asztigmiája van, valamilyen típusú látásjavító eszközre szüksége lesz a tiszta látás érdekében.

  1. Rövidlátás megelőzése gyermekkorban Dátum:
  2. Szemüvegkeretek kaphatók széles választékban, kedvező áru és világmárka pl.
  3. Somkuthy OPTIKA
  4. Krónikus szemfáradtság
  5. Itt a válasz arra, mennyire károsítja szemünket a képernyő Origo
  6. Rövidlátás, Myopia, fénytörési betegség - Budai Egészségközpont
  7. A múlt század óta globálisan és drasztikus mértékben terjed a rövidlátás.

Szerencsére az asztigmia legtöbb formája növekvő rövidlátás korrigálható, megfelelő látásjavjtó eszközökkel. Az asztigmia észlelése Közelre és távolra is gyengén lát?

Mi a helyzet a gyakori fejfájással? Keresse fel szemész szakemberét.

Ha sokat ülünk monitor előtt, miért szárad ki jobban a szemünk?

A homályos látás nem jelenti automatikusan, hogy asztigmiás. Valami másra is utalhat. Emiatt is fontos a rendszeres látásellenőrzés!

növekvő rövidlátás

Az optometrista, vagy szemész szakorvos, néhány gyors és fájdalommentes vizsgálat segítségével meg tudja állapítani, hogy Önnek van-e asztigmiája, és javasolni fogja az Ön életviteléhez leginkább megfelelő optikai eszközt,látásának javítására. Ha homályos látást tapasztal, foglaljon időpontot, hogy átbeszélhessék a lehetőségeit.

Mi a miópia?

Az asztigmia kezelése Ahogyan említettük, az asztigmia legtöbb formája egyszerűen kezelhető. Számos korrekciós lehetőség áll a rendelkezésére. Ezek közül néhány: szemüveg; kontaktlencse; lézeres látásjavító szemműtét Ne feledje, nem minden lehetőség egyenértékű, ha az asztigmia korrekciójáról beszélünk.

Ha már elmúlt 40 éves, multifokális vagy bifokális lencsékre lehet szüksége.

növekvő rövidlátás

Konzultáljon optometristájával, szemész szakorvosával, hogy megállapíthassák, melyik lehetőség látás plusz 2 csemege legjobb Önnek! Kontaktlencsék asztigmiára Az asztigmiás betegeknek tórikus vagy más néven cillinderes kontaktlencsét írnak fel látásjavításra.

Egyre több a rövidlátó | Rövidlátás kezelése | Lézeres szemműtét

Ezek az asztigmia korrekciójára szolgáló kontaktlencsék az alsó részükön egy megvastagított zónával úgynevezett prizma ballaszttal rendelkeznek, hogy megfelelő stabilitásuk legyen viselés közben. A látásvizsgálat során felmerült kérdéseit a kontaktlencsék típusával kapcsolatos igényeit pl.

növekvő rövidlátás

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel optometristáját, vagy szemész szakorvosát.

Olvassa el is