Szemlátás célja. Emberi szem és látás, Emberi szem – Wikipédia

Emberi szem és látás, A vadon élő állatok látási jellemzői

Az emberi szem és a látás

A látás Kedves Kolléga, Optometristaként a látással foglalkozunk. Ez nyilvánvaló.

szemlátás célja

De mi, maga a látás? Tudunk erre is egyértelmű és egyszerű definíciót adni? Amikor feltettem magamnak ezt a kérdést, kíváncsi voltam, hogy különböző szakirodalmakban milyen meghatározásokat találok. Szemészet, Alberth Béla, Medicina kiadó: találtam információt a látásélességről, annak vizsgálatáról, a látászavarokról, fénytörési hibákról, DE, magára a látásra nem volt definíció.

Észlelés, Atkinson - Richard C. Atkinson - Edward E. Smith - Daryl J. Mint pl.

Az emberi szem összetettsége - a vak- és a sárgafolttól kezdve a fókuszált és perifériás látásig

Amennyiben elfogadjuk azt, hogy a látás az egyik legfontosabb érzékünk, nem túl leegyszerűsített megközelítés mindig csak a látásélességről beszélni? A wikipédia már egy kicsit távolabbról közelíti meg, utalva a komplexitására.

A szem felépítése és működése Az emberi szem belső optikai felépítése nagyon hasonlít a digitális fényképezőgéphez, és a videokamerához.

Ezt találtam meg Dr. Skeffington munkájában. Arthur Marten Skeffington - Amerikai optometrista, őt tekintik a funkcionális optometria behavioral optometry egyik megalapítójának.

A vesztibuláris, egyensúlyérzékelő rendszer, amely részt vesz a téri orientáció folyamatában, testhelyzetünk téri érzékelésében, a testtudat kialakulásában, mely segítségével tudom, hogy hol vagyok.

Ha belegondolunk, ez az észlelés kiinduló pontja. Hiszen hozzám képest van valami, közelebb vagy messzebb, jobbra vagy balra.

Hogyan működik a színlátás? És mit jelent azok számára, akik napszemüveget viselnek? Ezt nap mint nap átéljük, anélkül, hogy gondolnánk rá: a szemeink több mint különböző színárnyalatot érzékelnek, tökéletesen megkülönböztetik a legrészletesebb árnyalatokat is és több mint 20 színárnyalatot és fényerősségi szintet ismernek fel.

A vergencia rendszer, a szemmozgás révén a szemek irányítása a térnek arra a pontjára, ahonnan az információt be akarom gyűjteni. Azaz, ránézek valamire optimális működés esetén mindkét szemmel szemlátás célja ugyan arra a pontraés észlelem, hogy az a valami hol van.

 1. Hogyan működik a színlátás?
 2. A látás elemzőjének célja Látás bal szem vezető Azokat a gyakori rendellenességeket tárjuk fel, amelyek szemüveg vagy kontaktlencse viselését teszik szükségessé.
 3. szempatia: A látás
 4. Rossz látás érzése
 5. Hogyan lehet helyreállítani a látást, ami csöpög
 6. Az emberi szem összetettsége - a vak- és a sárgafolttól kezdve a fókuszált és perifériás látásig
 7. A látás elemzőjének célja

Az akkomodáció, a látásélesség beállításával, a diszkrimináció megkülönböztetés segítségével, a fixált pont beazonosítása. Azaz, látom, hogy mi az, amit nézek.

szemlátás célja

És végül a negyedik terület, a hallás, beszéd-értés, beszéd-észlelés. Ez is szemlátás célja a látás folyamatának, hiszen mindennek nevet adunk, amit látunk, így tudjuk értelmezni, feldolgozni, elraktározni majd előhívni mindazt, amit a látásunkkal fogunk fel.

Most már LÁTOM, hogy az a mozgó dolog hozzám képest vesztibuláris rendszer jobbról érkezik, hogy már a lábam előtt vergencia, hol-rendszer van és hogy egy labda akkomodáció, mi-rendszermár csak vissza kell rúgnom, vagy szólok beszédhogy nálam a labda.

szemlátás célja

Már észlelem, hogy előttem, a második sor első helyén egy L mellette egy Á, majd egy T, majd egy másik Á és végül egy S betű van. Sokan sokféleképpen vizsgáljuk, de erről majd a következő cikkben. Tisztelettel, Dömötör Dóra

 • Emberi szem és látás, A vadon élő állatok látási jellemzői
 • Az emberi szem összetettsége - a vak- és a sárgafolttól kezdve a fókuszált és perifériás látásig Hogyan kompenzálja agyunk az emberi szem kellemetlen hiányosságait Az elmúlt millió év alatt az evolúció a szimpla fényérzékeny pont óta hihetetlen mennyiségű különböző szemet produkált.
 • Az emberi szem és a látás
 • A legjobb gyógymód a jó látáshoz
 • Látási problémák agyrázkódással

Olvassa el is