Fiatalkori szürkehályog

Szürkehályog (cataracta)

a látás súlyosbítja az érrendszeri problémákat lehetséges-e ambliópiával helyreállítani a látást

A szürkehályog egy olyan betegség, ami a szemlencsét érinti. Egy abnormális fehérjeképződés során legnagyobb vízió olyan réteg hegszövet képződik a fiatalkori szürkehályog. Ez fokozatosan elállja a fény útját, amely a retina felé haladna, így a beteg fokozatosan elveszíti a látását.

A dohányzás és az alkohol hozzájárulhat a fiatal korban történő kialakulásához.

minden a látásról néz videót milyen műtét javítja a látást

Másodlagos szürkehályog, olyan esetben fiatalkori szürkehályog, amikor azt megelőzően más betegséggel műtötték a szemet, pl. Bizonyos esetekben a szürkehályog kialakulása kapcsolatba hozható más betegségekkel is, például diabétesszel.

Vagy létrejöhet túlzott mennyiségű szteroid szedése miatt is.

Szöveg csökkentése

Traumatikus szürkehályog, szemsérülés után is létrejöhet, akár a baleset után évekkel később is. Veleszületett szürkehályog, némely gyereknél veleszületett jelenség vagy a korai gyermekkorban alakul ki.

Gyakran előfordul, hogy mindkét szemet érinti a betegség. Van, hogy olyan kismértékű, hogy számottevően nem befolyásolja a látást, de van, hogy komoly látásvesztést okoz és a szemlencsét el kell távolítani.

A szürke hályog előfordulása és okai

Sugárzás okozta fiatalkori szürkehályog, előfordul, hogy valamilyen erős sugárzás okozza a szürkehályogot ultraibolya, röntgen, erős fény: hegesztés. A szürkehályog kialakulásának okai és kockázatai A szem működése hasonlít a fényképezőgép objektívjéhez, a pupilla szabályozza a retinára jutó fény mennyiségét, a lencse pedig az éles látásért közelre-távolra felel, az így formált fénynyalábok több közegen keresztül áthaladva szaruhártya, szivárványhártya, lencse, üvegtest végül elérik a retinát, ahol a látott kép kialakul.

A szem javarészt vízből és fehérjéből áll, a vizes rész normál körülmények között kristálytiszta, valamint a fehérjék fölépítése is olyan, hogy nagymértékben átlátszóak, így a fény többnyire akadálytalanul haladhat a szem belseje, a retina felé.

látás 90 mennyi méhcsípés a szem elől

Azonban káros behatások és az öregedés hatásáras egyes fehérjecsoportok természete megváltozik, denaturálódnak, elburjánzanak és a lencsén a fény számára átjárhatatlan közeget alakítanak ki. Először kismértékű, szinte észrevehetetlen, de idővel az egész lencsét eltakarhatja, látásvesztést okozva azzal. A kutatók szerint sokféle előidézője van a betegségnek, ilyenek például a diabétesz és a dohányzás is.

Változatos a lefolyása is, akár évekig is eltarthat, amíg teljesen kifejlődik.

4 комментариев

Kiket veszélyeztet a szürke hályog? A kockázat az idő előrehaladtával öregedés növekszik, többnyire idős korban jelentkezik a probléma, de más tényezők hatására kialakulhat akár egészen fiatal korban is diabétesz, dohányzás, alkohol mind elősegítik a fiatalkori szürkehályog vagy gyorsítják a folyamatot vagy erős fény sugárzás hatására is kialakulhat. Tünetek Fiatalkori szürkehályog betegség legjellemzőbb tünetei a következőek: - fátyolos vagy bizonytalan látás, - torzult fények glória, ragyogás, foltok- napfény túl erősnek érződik, - nagyon rossz látás gyenge fényben, este, - kettős látás, többes látás egy szemre és más látászavarok jelentkezhetnek ezek a tünetek nagy valószínűséggel szürke hályogra utalnak- szemüveg gyakori cseréje.

A tünetek egy része más, szemet érintőproblémára is utalhatnak, ha változást tapasztal a látását illetően forduljon szakorvoshoz. A szemészorvos a megfelelő látásvizsgálatok látás élesség teszt, szemfenék vizsgálat, szemnyomás vizsgálat után le tudja vonni a megfelelő következtetéseket és felállítja a diagnózist.

Szöveg növelése

Kezelése Műtéti úton eltávolítják a beteg szemlencsét és helyére egy műlencsét tesznek, azonban a helyes látáshoz így is szemüvegre lesz szüksége a betegnek. A kockázatok között a fertőzések és a másodlagos hályog kialakulása szerepel, az előbbire antibiotikumos szemcseppek, az utóbbira lézeres kezelés jelent megoldást. Tünetek és betegségek A diabetikus ketoacidózis tünetei és kezelése Út a felnőttdiabetológiai rendelőbe Bőrápolás egészségesen és diabéteszesként Kapcsolódó cikkek.

Olvassa el is