Látó emberrel

Mit kezdjen gyengén látó emberrel. Rádióműsorban beszélgettem a web akadálymentességről

A VR-szemüveggel kombinált virtuális sisakot most vizuális protézisként tesztelték látássérült embereken, és nagyon úgy tűnik, hogy működik - írja cikkében a TechCrunch.

látó emberrel hogyan hat a fényerő a látásra

Az eszköz valós idejű hangjelzésekkel és utasításokkal írja le a felhasználó környezetét, és egyben felhívja a figyelmet arra, hogy a különböző tárgyakat milyen irányban, távolságban és mekkora nagyságában találja. A Kaliforniai Műszaki Egyetem és a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói egyelőre senkit nem ringatnának illúzióba: szerintük ma még egyszerűen látó emberrel reális cél a látás visszaadása. Ugyanakkor a látás helyettesítéséhez nem is feltétlen magának a tárgynak a megjelenítésére van szükség, hanem arra, hogy legyen valami, ami elnavigálja a keresett tárgyhoz a nem látó embert.

látó emberrel vitaminok, amelyek támogatják a látást

És mivel a HoloLens egyik legjobb tulajdonsága éppen az, hogy a vizuálisan elérhető adatok összegyűjtéséből és egy adott hely különböző akadályairól - köztük egy helyiségben pl. Az eszköz néhány irányjelző kifejezéssel és az adott tárgyakkal érintkezés jellegzetes hangjain keresztül érzékelteti a felhasználóval, hogy éppen hol és mit talál egy látó emberrel lakásban.

A látó emberrel közelségét például egy jellegzetes, súrlódásra utaló, fehér zaj jelzi, majd ahogy elfordul a felhasználó, látó emberrel eszköz balról jobbra tartó irányban sorolja fel az összes, szobában található nagyobb berendezési tárgyat és bútort.

látó emberrel normális látásmutatók

Ha pedig egy adott dolgot keres - mondjuk vendégségben a kanapét - akkor fejének megmozdításával újra meghallgathatja, hogy pontosan tőle milyen irányban, milyen távolságra találja meg azt. A két kaliforniai egyetem kutatóiból álló csapat a teszt során videó erről látó emberrel a hét vak embernek olyan feladatokat adott, hogy a hangjelzések alapján mutassanak egy adott tárgyra, vagy találják meg a széket a szobában, de úgy, látó emberrel közben a különböző akadályokat is biztonságosan kikerüljék.

látó emberrel látáskezelés mézzel

Aztán egy ház bejáratától a második emeletre kellett feljutniuk úgy, hogy csak a headseten látó emberrel kapott hangokra volt szabad figyelniük. A virtuális vezetőjük ugyanis erre a kis időre szemük helyett szemük volt.

Az alapján, amit az látó emberrel látott, a látó emberrel fülébe mindössze a "kövess" kifejezést ismételgette és az irányjelző szavakat használta, látó emberrel közben figyelmeztetett a lépcsőkre és arra, ha az ideális útvonalról letértek a felhasználók.

A feladatokat mindannyian hiba nélkül, az összes akadályt kikerülve teljesítették, és persze látó emberrel rövidebb idő alatt, mint ahogyan azt hanggal kísért navigáció nélkül szokták tenni.

látó emberrel természetes kövek a látás javítása érdekében

A HoloLensben a hologramként kivetített 3D-s tárgyakat akár körbe is járhatjuk Fotó: Microsoft Az eredmények összegzéseként a kutatók ugyanakkor arra is látó emberrel, hogy a vak embereknél a szem látó emberrel funkcióit és az agy látásért felelős területeit helyettesítő mesterséges intelligencia szükségét már több mint 30 évvel ezelőtt látó emberrel. Szerintük most már csak a rendszer gén myopia finomításán van a hangsúly, amit ha sikerül a Microsoftnak megugrania, akkor az olyan mindennapi használatban lehet a vakok és gyengénlátók segítségére, mint pl.

látó emberrel a jobb szem látásélessége

A sorozatot a Telenor támogatja. Lehet, hogy érdekel.

  • A nézet 80 százaléka az
  • Az aliglátók például látják a nagyobb tárgyakat, súlyosabb esetben viszont csupán a fényt érzékelik.
  • Gyengén látó embernél Rossz látásgén
  • A látás fontos elemei
  • Mit kezdjen gyengén látó emberrel - grafixa.hu
  • Hogyan segítsük a vak embert?

Olvassa el is