Látássérült fizioterápia,

látássérült fizioterápia születési jelek egy ferris tenyérén

Fizikális paraméterek, énkép, testkép összehasonlítása ép látású és gyengénlátó gyerekek körében Abstract: A gyermek harmonikus pszichoszomatikus és mozgásfejlődésének döntő feltétele érzékszerveinek, köztük a szemnek az épsége is. A testvázlat a testtel kapcsolatos proprioceptív, vizuális, tactilis, kinesztéziás és vesztibuláris információk hatására alakul ki.

A vak gyerekek is játszanak, de még hogy! – A Vakok Óvodájában jártunk

Ezek a tényezők befolyásolhatják az egyén saját testével kapcsolatos pszichológiai élményeit és viselkedését. A testképzavar hatással van a pszichés állapot mellett az én-tudat és a társas kapcsolatok alakulására, beszűkítheti az egyén élet- és mozgásterét. Kutatásom célja az volt, hogy lelki és fizikai állapotfelmérést készítsek a látássérült és nem látássérült kortárscsoportban, az általános iskolák felső tagozatos diákjai körében.

látássérült fizioterápia jó látás 5 perc alatt

Vizsgáltam a testtartást kifejezetten meghatározó izomcsoportokat és paramétereket, megállapítva a pszichés állapot, a fizikális paraméter, a koordináció- egyensúlyzavar és testkép-énkép közötti kapcsolatot.

A résztvevők kérdőíves felmérése a Tenessee skálával, az önértékelő SEI Self-Esteem Inventory, Coopersmithilletve saját készítésű, a szülők és gyerekek részére készített demográfiai és fejlődési kérdőívekkel történt. A kérdőívek segítségével többek között a személyes adatokról, egészségügyi problémáikról, mozgásfejlődésükről, illetve önértékelésükről nyertünk információkat.

látássérült fizioterápia airsoft és rossz látás

A vizsgálatok eredményei alapján elmondható, hogy különbséget találtunk a fent sorolt paraméterek alapján a látó, és a látásgyengeséggel rendelkező gyermekek között. A fizikális felmérések közül kiemelve a koordinációs képességeket, és a testtartás vizsgálatának eredményeit arra következtethetünk, hogy a látásdeficit nagyban befolyásolja a fiziológiás értékektől való látássérült fizioterápia, ezen adatok pedig szoros összefüggésben állnak a pszichés állapottal.

látássérült fizioterápia látás mínusz 3 hogyan kell szülni

Ezekből az eredményekből következtetésképpen elmondható, hogy a fizikális állapotot befolyásoló fizioterápiás módszereket felhasználva hathatunk a vizsgált személyek pszichés állapotára, énképére, önértékelésének alakulására is. Úgy véljük, hogy fontos a bio-pszicho-szociális harmónia elérésének elősegítése az átlagos és sérült látássérült fizioterápia körében is, hogy minél inkább teljes értékű emberként élhessenek társadalmunkban.

First tutor.

Keresés Mayer Mónika 13 éve dolgozik gyógymasszőrként. A budapesti Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben kezdett, majd tíz évnyi munka után, óta egyéni vállalkozóként dolgozik jelenleg egy természetgyógyászati centrumban, mellette pedig tanul, lépést tart a szakma fejlődésével. Eddig egy átlagos dolgozói életút lehetne a történet, ám Mónika mégsem átlagos munkavállaló, ugyanis nem lát. A hölgy koraszülöttsége következtében veszítette el a látását, ennek ellenére boldogul az álláspiacon. Szakmája egyébként az a terület, ahol látássérültként az egyik legjobb az érvényesülési esély.

Olvassa el is